Met omgeving werken aan het plan

22 april 2021 Matthijs Oppenhuizen

Met de werkgroep wordt overlegd over het landschappelijk inpassingsplan. Intussen hebben omwonenden een coöperatie opgericht die mede-eigenaar kan worden van het zonnepark: coöperatie Zie De Zon Schijnt.

Vierde bijeenkomst werkgroep
Op 30 maart 2021 was de vierde bijeenkomst van de werkgroep van Zonnepark Bijvanck. Op onze website staat de presentatie die voor deze bijeenkomst als agenda is gebruikt en een verslag van het overleg. Deze vindt u hier. Er is tijdens deze bijeenkomst gesproken over onder andere het advies van adviesbureau Econsultancy dat is ingehuurd door de gemeente Zevenaar, het eerste concept van het landschappelijk inpassingsplan, de vorming van de lokale energiecoöperatie, het omgevingsfonds en korting op zonnepanelen op daken.

Volgend overleg werkgroep op 26 april
Het volgende overleg van de werkgroep staat gepland voor 26 april 2021. Als u graag wilt deelnemen aan de bijeenkomsten van de werkgroep, kan dat uiteraard nog steeds. U kunt natuurlijk ook vragen stellen of opmerkingen meegeven aan de omwonenden die meedoen in de werkgroep. Onze contactgegevens staan onderaan deze nieuwsbrief.

Coöperatie Zie de Zon Schijnt zorgt voor lokaal mede-eigenaarschap
De coöperatie van omwonenden van Zonnepark Bijvanck, genaamd Zie De Zon Schijnt (ZDZS), is inmiddels opgericht. Inmiddels wordt er overlegd tussen ZDZS en Pure Energie over de samenwerkingsovereenkomst (SOK). Als deze SOK wordt getekend, heeft Zonnepark Bijvanck vanaf dat moment twee initiatiefnemers: coöperatie ZDZS en Pure Energie.

De insteek van de samenwerking is dat zowel de coöperatie als Pure Energie 50 procent van het zonnepark in eigendom krijgt. Dat betekent dat zij ook de investeringen en inkomsten in deze verhouding delen en gezamenlijk besluiten over het zonnepark nemen. Op deze manier wordt 50 procent lokaal mede-eigenaarschap gewaarborgd, wat in lijn is met onder andere het landelijke Klimaatakkoord. Zodra de SOK is getekend en de samenwerking tussen ZDZS en Pure Energie formeel is, melden we dat in onze nieuwsbrief. Ook de coöperatie zal dan informeren over mogelijkheden voor deelname en verdere opbouw van die coöperatie.

Landschappelijk inpassingsplan
Naar aanleiding van suggesties uit de omgeving, de gemeente en adviesbureau Econsultancy heeft adviesbureau Eelerwoude in opdracht van Pure Energie een eerste concept van het landschappelijk inpassingsplan opgesteld. Dit concept is besproken in het werkgroepoverleg van 30 maart 2021. Voor meer informatie over dit eerste conceptplan verwijzen we u naar de presentatie en het genoemde verslag van dit overleg op onze website.

De uitkomst van dat overleg van 30 maart is dat er een nieuw plan wordt opgesteld. Samen met een aantal omwonenden en de coöperatie zijn hier wensen en ideeën naar voren gekomen en Eelerwoude komt met een verdere uitwerking van het landschappelijk inpassingsplan. Het streven is dat dit nieuwe landschappelijk inpassingsplan in het werkgroepoverleg van 26 april wordt besproken.